اهمیت استویا در تامین امنیت سلامت جامعه

طی سال های اخیر نسل جدیدی از شیرین کننده های طبیعی به نام استویا مقبولیت زیادی یافته و استفاده از آن در مراکز صنعتی و خانگی بشدت در حال توسعه است. از سوی دیگر نیز بکارگیری علوم جدید در زمینه بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی استخراج و استحصال شیرین کننده ها از گیاه استویا را تا حد زیادی اقتصادی نموده است. شیرین کنندگی این محصول که بطور کامل از منابع طبیعی منشا می گیرد 300 تا 350 برابر شکر است. گیاه استویا حاوی مجموعه ای از شیرین کننده ها به نام استویول گلیکوزید ها می باشد. شیرین کننده های مبتنی بر استویا بدون کالری بوده و هیچگونه عوارض جانبی از آن ها گزارش نشده است و همین امر باعث شده که از یکی دو دهه گذشته کشت و تولید شیرین کننده از آن در کشور های مختلف مجاز اعلام گردد. خاستگاه گیاه استویا (Stevia rebuadiana Bertoni) در ناحیه ای بین جنوب برزیل و شمال شرق پاراگوئه است که در حال حاضر در اکثر مناطق جهان و ایران کشت می گردد. امروزه محدوده مصرف این ماده شیرین کننده از کشور های اصلی تولید کننده آن (پاراگوئه و برزیل) فراتر رفته و به میلیون ها نفر از مردم دنیا تسری یافته است. این شیرین کننده در کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن از سال 1970، برزیل 1986، آمریکا 1995، سنگاپور 2005، استرالیا و نیوزلند 2008، روسیه 2008، مکزیک 2009، هنگ کنگ 2010 و انحادیه اروپا از سال 2011 و FDA به عنوان یک شیرین کننده مجاز معرفی و مورد استفاده قرار گرفته است. تخمین زده می شود که تا سال 2020 ارزش بازار محصولات استویا به میزان 5/771 میلیون دلار رسیده و تا سال 2024 میزان کل مورد نیاز شیرین کننده های مبتنی بر استویا به 22 هزار تن برسد.

مصرف مجاز شیرین کننده طبیعی حاصل از استویا برای افراد مبتلا به دیابت

بیش از هشت میلیون نفر از جمعیت کشور به بیماری دیابت مبتلا می باشند که نیمی از این افراد از بیماری خود بی اطلاع هستند. تا سال ۱۴۱۹ این رقم در کشور به ۹.۲ میلیون نفر خواهد رسید. بیماری دیابت درمان ندارد اما می‌توان آن را کنترل و پیشگیری نمود. به دلیل عدم جذب شیرین کننده طبیعی حاصل از استویا در سیستم گوارشی و نیز با توجه به کالری زا نبودن آن، افراد دیابتی و افرادی که مراقب میزان کالری دریافتی روزانه و تناسب اندام خود می باشند به راحتی می توانند از آن استفاده کنند. در حال حاضر قند استویا به عنوان یک شیرین کننده طبیعی و غیر مضر به عنوان جایگزین بسیار مناسب برای شیرین کننده های مصنوعی استفاده می شود. در کشور ژاپن، استویا نه تنها به عنوان شیرین کننده، بلکه به عنوان یک افزودنی خوراکی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مصرف قند خالص حاصل از گیاه استویا (استویول گلیکوزیدهای خالص) را برای مصرف انسان مناسب دانسته است. در حال حاضر از شیرین کننده طبیعی حاصل از استویا در صنایع دارویی، غذایی، نوشابه سازی و غیره استفاده  می شود.


شرکت فرآورده های طعم طبیعت حامی به عنوان مجموعه ای دانش بنیان از سال 1397 احداث اولین کارخانه تولید شیرین کننده طبیعی از گیاه استویا را با استفاده از جدیدترین فن آوری های روز جهان آغاز نموده است. این کارخانه اولین مرکز تولید کننده شیرین کننده طبیعی از گیاه استویا در کشور و منطقه می باشد که با استفاده از ماشین آلات پیشرفته تولید 100 تن RebA-97% و 200 تن TSG-95% را با رعایت بالاترین استاندارد های بین المللی (GMP، FDA و HALAL) در دستور کار خود قرار داده است. با اجرای این پروژه مهم ملی ضمن جلوگیری از واردات، امکان تامین بخشی از شیرین کننده های طبیعی و کمک به افزایش سلامت جامعه میسر می گردد.

http://yon.ir/4lhf7  لینک کارخانه استویای حامی